Hitonhauta – Suomen Grand Canyon

Hirvaskankaalla Jyväskylän lähettyvillä Laukaan kunnassa sijaitseva Hitonhauta on erinomainen luontonähtävyys. Sijaintinsa puolesta paikalle on erityisen helppo löytää, sillä kaikki varmaan tunnistavat Nelostiellä Hirvaskankaalla sijaitsevat ABC ja Shell huoltoasemat. Helpoimmillaan Hitonhaudalle pääsee heti näiden huoltamoiden takaa sijaitsevaa tietä pitkin. Alueelle menee useita reittejä, ja tällä kertaa valitsimme ikään kuin takakautta menevän tien.

Hitonhauta on paikallinen “grandcanyon”, eli n. 25m syvä rotko. Kallio on kyllä todella vaikuttavan näköinen. Ja erityisen haastava valokuvattava, sillä syvyyseroja on hyvin hankala saada kuvaan. Jotenka omakin kuvamateriaali jäi hieman vaisunlaiseksi tältä reissulta. Erityisesti mieleen jäi kallioiden päälle johdatteleva polku. Kaiken kaikkiaan parkkipaikalta kävelyä tuli noin reilun kilometrin verran. Ensin tietä pitkin, sitten metsäpolkua jonkin matkaa. Metsäpolulla näkyi jopa erityisen hyvin maastoutunut rupikonna.

IMG_0400

Polku muuttui nopeasti kivikkoiseksi ja isojenkin kivien yli joutui kiipeilemään. Lopulta vielä suhteellisen jyrkkä nousu mäkeä pitkin ylös kapean kuilun välistä. Loppu vaiheessa ajattelin suojata kamerani linssin laittamalla linssisuojuksen paikalleen. Se olikin paikallaan, sillä kopsautin kameran saman tien päin kiveä. Onneksi mitään vahinkoa ei kuitenkaan tullut.

IMG_0419

Kallioiden päälle pääsee siis helpompaakin reittiä. Kannattaa siis tutkia parkkipaikalla opastaulut, ja valita reitti sen mukaan mikä itselle tuntuu sopivimmalta.

Alueelta löytyy lisäksi laavu, joka on vapaassa käytössä. Ja ainakin hyvänä lauantaisena päivänä paikka tuntui olevan suosittu retkikohde, joten yksinkään siellä ei tarvitse olla. Muita turisteja paikalla siis riittää kallioita ihmettelemässä.

IMG_0421

Kartta alueelle:

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s