Sorlammen luontopolku – mainio reitti

Sorlammen luontopolku ei välttämättä ole kaikille se kaikista tutuin luontopolku. Ehdottomasti kuitenkin tutustumisen arvoinen, ellet ole jo täällä vieraillut aiemmin. Siinähän se kätevästi ennen Nuuksion kansallispuistoa sijaitsee. Alueella on itseasiassa kaksikin eri reittiä. Lyhyempi n. 2 km mittainen Laihalammen kierros sekä tämä varsinainen n. 5km mittainen Sorlammen luontopolku.

Reitistä yleisesti

Tällä kertaa tutustuin tähän n. viiden kilometrin mittaiseen luontopolkuun. Maasto on todella vaihtelevaa kulkien läpi kuusikkojen, männikköjen, kalliosolien ja erilaisten soiden yli.

Maasto on pääosin jopa vaikeahkokulkuista sillä juurikkoja ja kivikkoja on paljon. Välillä on jyrkkiä nousuja ja ehkä enemmän vaikeutta lisäämässä jyrkät ja kapeat laskut. Kesäaikaan ei ole mitenkään mahdoton rasti peruskuntoiselle mutta lumiseen aikaan liukkauden vuoksi saa olla varuillaan.

Erilaiset ja erikokoiset suot ovat myös reitillä läsnä. Nämä ylitetään kuivin jaloin pitkospuiden avulla. Näin keväisellä säällä reitti oli muuten todella mutainen. Siinä määrin, että kumisaapas oli ainoa oikea kenkä noihin olosuhteisiin. Ellei sitten satu harrastamaan vaikkapa suo, maasto tai jotain muuta mutajuoksua eikä niin haittaa jos varpaat kastuu.

Reitti soveltuu perheille, kunhan huomio, polun vaativuuden. Eli ehkä pienimmille lapsille polku voi olla turhan vaativa.

Reitti on merkattu keltaisin maalipistein puuhun. Paikoitellen merkkejä oli mielestäni aavistuksen harvassa ja vaati sinnikkyttä jatkaa ja toivoa, että seuraavatkin merkinnät sieltä tulevat vastaan.

Maahan oli myös laitettu kirkkaan oransseja lippuja, joista ei ollut mitään mainintaa opasteissa. Ilmeisesti täydentämässä paikotellen puutteellista opastusta.

Reitin kohokohta

Matkan varrella on todella laadukkaan oloinen grill/keittokatos. Ohi kulkiessani siellä oli pariskunta grillailemassa enkä näin korona-aikana hennonnut heitä häiritä. Joten katoksen tarkempi tarkastelu jää toiseen kertaan.

Luonnon muovaamia eväspaikkoja löytyy reitin varrelta useita. Nämä luonnon tarjoamat paikat ovatkin varustettu sitten todella huikeilla näköaloilla. Termari vain mukaan!

Lisäksi matkan varrella näkyy kyltit kahteenkin eri nähtävyyteen. Hiidenkirnuun sekä vielä hiidenpesään. Jälkimmäinen on luola, jossa ahtaanpuoleinen suuaukko. Kyltin mukaan sieltä pitäisi avautua parin metrin korkuinen ja viisi metriä syvä luola. Aika iso siis! En kuitenkaan ryöminyt luolaan sisään.

Ja koska luonto on reitin varrella monipuolista ja kaunista katsottavaa, niin reittiin ei ehdi kyllästyä. Tosin harvoinpa sitä millään luontopolulla varsinaisesti kyllästyy.

Ajo-ohjeet Sorlammen luontopolulle

Luontopolulle on kaksi ”sisäänkäyntiä”. Hämmentävästi pääsisäänkäynnin parkkipaikka on pienen kävelymatkan päässä parkkipaikalta. Pysäköinti on tarkoitettu tapahtuvan Nuuksionmajan parkkipaikalle, josta on noin 300m metrin kävelymatka pitkin Hakjärventietä, jonka varrelta opasteet jatkavat luontopolulle. Hakjärventie on kapea ja päättyvä tie, ei kannata ajaa autolla sinne.

Toinen sisäänkäynti parkkipaikan kera löytyy n. 700 metriä Nuuksion suuntaan, jossa tilaa arviolta parillekymmenelle autolle. Parkkipaikalla ei ole opasteita sen tarkemmin. Kävely kuitenkin ilmeisimmän reitin eli hiekkatien suuntaan ja opasteet luontopolulle tulevat aikanaan vastaan.

Nuuksionmajan osoite: Nuuksionkuja 2, 02820 Espoo

Sorlammen kartta

klikkaamalla suuremmaksi

Kuvia

Advertisement

One thought on “Sorlammen luontopolku – mainio reitti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s