Torholan luola, Lohja – uskaltaako tänne mennä?

Torholan luola sijaitsee hieman ennen Karkalin luonnonpuistoa. Kun Karkaliin johtavan tien löytää, ei tästä luolastakaan oikein voi ajaa ohi. Hyvät viitoitukset reilun kokoiselta parkkipaikalta kertovat mihin suuntaan kuljetaan. Polkua kuljetaan muutaman minuutin mittainen matka ja sitten ollaankin suoraan luolan sisäänkäynnin edessä.

IMG_0640

Luola on Suomen suurin kalkkikiviluola joka on syntynyt virtaavan veden voimalla. Nyt luolassa ei ole vettä mutta erittäin kosteaa siellä on. Kallio on myös erittäin liukasta. Heti sisäänkäynnin jälkeen tulee isompi “sali”, josta pääsee jatkamaan matkaa hieman ahtaammissa merkeissä. Luolalla on pituutta 28m yhteensä. Läpi asti luolasta ei pääse, mutta valoa pitäisi silti toisestakin päästä nähdä.

IMG_0641

Mikäli tarkoituksena on käydä tutkimassa luolaa, niin hyvä taskulamppu on välttämättömyys. Luolassa sotkee itsensä myös varsin nopeasti, joten vaatetus kannattaa valita sen mukaan.

Luolan ”eteinen” on isohko, jossa mahtuu oleskelemaan ilman, että ahtaan paikan kammoa pääsee syntymään. Muuten sitten, jos meinaa jatkaa matkaa, niin luolaseikkailusta on parempi olla  kokemusta. Minua ei saanut tuota eteistä pidemmälle menemään. Kokeneelle luolakävijälle tässä ei luultavasti sen enempää haastetta ole.

Tarkempi karttasijainti luolasta:

 
Lähin toinen luola etelässä on Kirkkonummella sijaitseva Högbergetin luola, 7 metriä pitkä pystyrako graniittisivulla.
 
Luolista enemmän kiinnostuneiden kannattaa seurata aiheeseen perehtyneitä sivustoja, kuten Suomen luolaseuran sivua tai esimerkiksi Ylen julkaisema lista 20 kiinnostavimmasta luolasta Suomessa.
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s