Ulkoilemaan mutta kun on niin ruuhkaista – GaiaGPS auttaa

Viimeaikoina luontoretket ovat saaneet aivan uutta suosiota. Suosituimmat kansallispuistot ja muut retkeilyalueet merkeittyine reitteineen kuhisevat ihmisiä.

Vaihtoehtona on tietysti lähteä merkittyjen reittien ulkopuolelle mikäli haluaa olla edes hieman omissa oloissa. Perinteisesti tähän puuhaan kannattaa varustautua kartan ja kompassin kera.

Nykyaikana on muitakin vaihtoehtoja. Retkeilyyn on vartavasten tehtyjä sovelluksia kuten testaamani GaiaGPS. Sen ajatuksena on suunnitella reitti etukäteen kotona. Mikään pakko ei tietenkään näin ole toimia mutta tuo oman hauskuuden ja ulottuvuuden puuhaan.

Ei ole siis mikään pakko mennä sinne minne muutkin ihmiset suuntaavat. Valmiit merkityt reitit ovat varsin suosittuja. Itse suunnittelemalla saa omanmittaisen ja näköisen reitin.

Suunnittelun aikana näet löytää uusia mielenkiintoisia kohteita. GaiaGPS:n käyttämä karttapohja on eri mitä esim. Google tarjoaa. Kartasta voi löytää luolan suita, korkeimmat maaston kohdat, laavuja ja paljon muuta.

Klikkaimella reittipisteet ohjelma osaa hyödyntää lähistöllä kulkevia polkuja. Ainakin Espoon Keskuspuistossa ohjelma toimi ja likimain kaikki polutkin löytyi mitä kartan perusteella pitikin.

Toinen hienous ohjelmassa on mahdollisuus yhdistää erilaisia karttapohjia päällekäin ja säätää näiden läpinäkyvyysastetta. Karttapohjia on tarjolla yli 200 erilaista. Ohjelma on amerikkalaista alkuperää ja sen huomaa mm. siitä että useimmat pohjat eivät meillä toimi. Kuitenkin Suomen maastokartta (Finland Topo) on käytettävissä kuten myös monen naapurimaamme vastaavat.

GaiaGPS versiot

Ohjelma löytyy selainversiona tietokoneella käytettäväksi ja tämän lisäksi Android sekä iOS mobiiliversiot. Sovellusta on mahdollisuus käyttää ilmaiseksi mutta tällöin offline karttoja ei ole mahdollista ladata. Lisäksi löytyy n 35 euron hintaan vuosilisenssi, jolloin kaikki ominaisuudet lukuisine karttapohjineen ovat käytössä. Näiden välissä on ilmainen mutta kirjautumista vaativa. Tällöin saat muutaman karttapohjan ja toiminnon lisäksi.

Maksullisen lisenssin järkevyys on vähän niin ja näin. Itse sen ostin. Halusin karttapohjat käyttööni ja toisaalta tämän tyyppisille toimijoille mielellään antaa tukensa. Google Maps on loistava, ellei parhain, navigointisovellus mutta vastaavanlaiseen retkeilykäyttöön siitä ei ole.

Asian voisi ajatella niin, että Googlella löydät retkeilyalueen lähituntumaan ja GaiaGPS:llä jatkat siitä eteenpäin.

Apple CarPlay tuki

GaiaGPS tukee myös CarPlayta. Vaikka sovellus on tarkoitettu ensisijaisesti metsäpolkujen paikantamiseen, niin autoilevalle ”overlanderille” tästä voi myös olla iloa. Siis etsiä pienempiä harvoin käytettyjä teitä. Reitti kannattaa suunnitella vastaavasti myös etukäteen kotona. Joskin kannattaa muistaa ettei yksityisomisteiset tiet ole tarkoitettu tämän tyyppiseen löytöretkeily käyttöön. Mutta esim. itä- ja pohjois-Suomessa on paljon valtion omistamia metsiä, joissa tähän harrastukseen soveltuvia metsäautoteitä.

Kartta ja kompassi

Karttaa ja kompassiakaan ei kannata unohtaa matkasta, jos menet oikeasti syvemmälle metsään. Mobiilisovellus on mainio apuväline sekä työkalu mutta tekniset laitteet eivät aina toimi kuten niiden toivoisi. Gps signaali voi olla hukassa ja vielä isompana asiana kannattaa muistaa älylaitteen akun riittävyys.

Tai sitten kannattaa retkeillä sen verran pienemmässä metsässä ettei eksymisen vaaraa ole vaikka tekniikka pettäisi.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s