Juoksemisen aloittaminen

Monien muiden tapaan innostuin aloittamaan juoksuharrastuksen kunnonkohottaminen mielessä. Tähän aihealueeseen löytyy lukuisia kirjoituksia netin syövereistä. Yhtä asiaa ei kuitenkaan mielestäni tuoda riittävän hyvin esille täysin vasta-alkajille.

IMG_0703

Nimittäin monet artikkelit varoittavat ettei alussa tulisi juosta liian kovaa. Ja että voi juosta omien tuntemusten mukaan. Vinkeissä kuitenkin unohdetaan mainita monesti se seikka mikä on itse asiassa liian kovaa. Jos on varustettu sinnikkäällä ja sisukkaalla luonteella, niin vastaus on helposti “ihan rennosti juoksin”. Ja kunto tulee mitattua lähinnä siitä kuinka nopeasti jonkin tietyn vakioreitin juoksee läpi. Mielestäni aloittelijalle parempi kunnon mittari on matalalla syketasolla tehdyn lenkin vauhti.

Aloittelija ei välttämättä kuitenkaan tiedä sykerajojaan ja miten syke käyttäytyy eri kuormilla. Kovillakin kuormilla on OK juosta n. kerran viikkoon mutta erityisesti alussa kannattaa keskittyä alimpien syketasojen alueelle. Ja tähän paras apuväline on sykemittari joka kertoo missä mennään. Esimerkiksi omalla kohdalla pelkästään rivakka kävely nosti lukemat liian korkealle alkuun. En siis pystynyt “juoksemaan” edes niin hitaasti kuin olisi pitänyt. Ohi menivät koiranulkoiluttajat oikealta ja vasemmalta. Kannattaa siis ihan rehellisesti kävellä jos lähtötaso on vastaava.

Toinen tärkeä muistettava asia on, että palautuminen on järjellisissä ajoissa kun ensimmäiset viikot menee maltilla. Ja lenkille kannattaa mennä useasti. 1-2 kertaa per viikko ei vielä suurta parannusta tuo. Sitä suuremmat määrät kylläkin auttaa jo kummasti.

Erittäin hyvä tietolähde lajiin liittyen löytyy osoitteesta http://juoksufoorumi.fi/vb/forum.php. Yllättävän paljon aktiivista keskustelua melkeinpä mistä vain juoksemiseen liittyvästä. Kannattaa hyödyntää!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s