Öron linnakesaari

Kesäloman viimeisillä päivillä olikin mainio lähteä tutustumaan 1910-luvulla rakennettuun linnakesaareen. Ihan hetken mielijohteesta saarelle ei voi kuitenkaan lähteä, sillä saarelle ei voi nousta ilman lupaa. Matkoja järjestetään ainakin Wilson Charters-nimisen yrityksen kautta, joka välittää henkilötiedot Puolustusvoimille.

IMG_9147

Meidän lisäksi mukaan oli ilmoittautunut n. 30 muutakin turistia. Laiva oli jo nyt aivan täysi. Matka lähtee Salon läheltä Kasnäsistä. Ajoaika Öron saarelle on n. 45 minuuttia. Kun perille päästiin, niin sotilaspoliisit olivat vastassa tarkastamassa papereita.

Opastettu kierros alkoi tutustumisella saaren luontoon. Oli varsin mielenkiintoista kuunneltavaa, kun joku oikeasti tunsi asiansa. Saari on siinä suhteessa erikoinen, että siellä saattaa useat eri kasvit tai perhoset “rehottaa” mitkä mantereella ovat harvinaisia. Ja taas päinvastoin, ne mitä löytyy mantereelta, niin täällä niitä ei välttämättä ole. Nähtiinpä kierroksen aikana myös merikotka. Mahtava näky ja hieno fiilis, kun sellainen liitelee vapaana yläpuolella.

Luonto-osuuden jälkeen kierros jatkui saaren historiaosuudella. Kiinnostavaa kuunneltavaa saaren eri vaiheista. Sotien jälkeen venäläisten rakennelmat jäivät Suomen käyttöön ja otettiin edelleen varuskunta käyttöön. Yksi ryhmän mukana ollutkin tuli muistelemaan menneitä. Oli kuulemma 60-luvulla suorittanut oman palveluksensa juuri tällä saarella. Historiasta kuultiin sekä matkanjärjestäjän Daniel Wilsonin kertomana, mutta myös sekä saaren entisen päällikön kertomana.

Ennen paluumatkaa saimme saarella ruokaa ja itse paluun aikana munkkikahvit laivalla. Hintaa kertyi 55 euroa henkilöltä, mikä ei ole mielestäni paha kyyteineen, ruokailuineen, monen tunnin ja monen henkilökunnan henkilön pitäessä opaskierrosta.  Matkanjärjestäjän kotisivut löytyvät täältä, josta voi tarkistaa aikataulut seuraaville lähdöille.

IMG_9192

Kasnäsissä oli muutakin katseltavaa kuin linnakesaari. Öron saari muuten kuuluu kansallispuistoalueeseen. Kasnäsistä alkaa Saaristomeren kansallispuisto. Joka tosin voi olla haasteellinen maakravuille sillä oma vene on varmaan paras tapa liikkua paikasta toiseen. Sinisimpukan luontokeskuksesta voi kysellä aikatauluja yhteysaluksille sekä taksiveneille. Luontokeskus sijaitsee aivan kylän tuntumassa. Keskuksen vierestä lähtee myös mielenkiintoinen geopolku, jonka varrella voi tutustua n. 2000 miljoonaa vuotta sitten toimineeseen tulivuoreen ja sen jättämiin jälkiin.

Advertisement

One thought on “Öron linnakesaari

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s